Választható nyelvek:
Üdv vendég! Belépés


Közlekedés Autók / Golf GTI W12-650 - 4021 néző Feltöltő: Felhasználó által beküldött diasorozat
Értékeld a diát:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 (Eddig 4 szavazat - 6.75 átlag)
3987 néző
3863 néző
3237 néző
4246 néző
3405 néző
3374 néző
2677 néző
Hozzászólások
Wolfsburg, 2007. május 17. Egyedülálló autó, konvenciók nélkül – ez az eredeti GTI ötlet lényege. Három évtizeden keresztül a GTI – ikonná válva – több mint 1.67 millió autóst csábított vezetésre szirénhangjával. A GTI történetéhez hozzátartozik, hogy rajongói 1982 óta minden évben összegyűlnek a Wörthi-tónál Ausztriában. Ezrek látogatnak ide az ötnapos karneválra. A Golf GTI W12-650 show car nekik készült. Azoknak, akik legendát csináltak a GTI-ből. Erősebb és szélesebb, mint bármely Wolfsburgban készült Golf, gyorsabb, mint bármely legendás elődje, a W12-650 GTI olyan, mintha most érkezett volna a versenypályáról. Magában rejti a 24 órás Le Mans-i verseny felvezető autójánál alkalmazott technológiát. A szívéről nevezték el: a W12-es motor 650 LE teljesítményre képes. A GTI W12-650 nem több és nem kevesebb, mint egy show car, de igencsak megmutatja a Golf platform által nyújtott hihetetlen erőt.

3,7 másodperc, 325 km/h, 750 Nm. 6.0 literes kettős turbómotorja, mely hosszanti irányban helyezkedik el az első ülések mögött, a hagyományos elsőkerék-meghajtású Golfot klasszikus középmotorral szerelt versenyautóvá teszi. Hatfokozatú automata sebességváltója 750 Nm maximális forgatónyomatékot közvetít a hátsó kerekekre. Ilyen erő katapultálja a GTI-t 100 km/h sebességre csekély 3,7 másodperc alatt. Tovább adagolva a gázt, a biturbó motor több mint 300 km/h sebességgel röpíti az autót az egzotikus autók kifinomult világába.

1,88 m széles, 235-ös első gumiabroncsok, 295-ös hátsó abroncsok. 1,88 m széles és 1,42 m magas karosszériája alatt a Volkswagen mérnökei és formatervezői a Volkswagen AG palettájának különböző technológiáit első és talán egyetlen alkalommal egyesítették. Minden mechanikai alkatrészt eredetileg a Volkswagen AG talált ki és tervezett meg formailag, bemutatva a Volkswagen páratlan technológiai merészségét. Elöl a 235-ös abroncsai 19”-os fényes „Detroit” GTI kerekekre vannak szerelve, méretre szabottan, hogy kitöltsék a mélyen formázott sárvédő-kiszélesedést. Hátul az óriási 295-ös abroncsok sokkal nagyobbak, mint a szabvány GTI kerekek, ami tulajdonképpen agresszív megjelenést kölcsönöz az autónak.

70 mm-rel alacsonyabb, 160 mm-rel szélesebb. A kerekek 70 mm-rel mélyebben illeszkednek a hatalmas kerékboltozatba, így a kerékjáratok igazi kupé módjára már a vállöv részét képezik. Klaus Bischoff, a Volkswagen formatervezési igazgatója így nyilatkozott: „Hátul a show car közel 80 mm-rel lett szélesebb mindkét oldalon. A szabvány modellnek erős vállvonala van és ívelt kiöblösödése, de a sportkocsihoz hasonlóan erősebben kifelé nyomtuk a sárvédőket.” Így folytatta: „Célunkat világosan megfogalmaztuk – a drámai műszaki változtatások ellenére –, a GTI W12-650 maradjon mindenképpen egy klasszikus GTI.” A Golf designja az ujjlenyomathoz hasonlít. Ha elmosódik, akkor az autó jellege megváltozik. Ezt nem engedhetjük meg”. Ezért a lehető legtöbb alkatrészt átvették a GTI gyártásából, pl. a fényszórókat, ajtókat, a motorháztetőt és hátsó lámpákat.

A C-oszlop a motor levegő-ellátásának része. „Legnagyobb kihívásunk” – állítja Klaus Bischoff – „a hatliteres, középen elhelyezkedő motor elegendő levegővel történő ellátása volt, anélkül, hogy ártanánk a GTI sziluettjének. Oldalsó nyílásokat kellett alkalmazni és azokat optimalizálni a levegőbevitelre; az autó aerodinamikáját át kellett dolgozni, hogy megfelelő hűtést biztosítsunk a hátsó futóműnél. Nem akartunk továbbá túl nagy hátsó sárvédőt tenni az autóra.” Mindkét esetben egy trükk segített. Bischoff így folytatja: „A legerősebb Golf designelemek a C-oszlopok, és pontosan ez a rész az, amire szükségünk volt a motor levegő-bevezetésének elhelyezésére. A C-oszlopokat újra formaterveztük úgy, hogy a hátsó ablakok kissé befelé állnak. Így a motor levegőbeszívása egy nyíláson keresztül lehetséges az ablaküveg és a C-oszlop között. A hűtés egy nagy radiátor segítségével történik elöl, valamint a kiöblösödésben elhelyezett vezetékekkel”.
Az átdolgozott karosszéria minden egyes része első látásra GTI-alkatrésznek tűnik, jóllehet óvatos formatervezésen estek át, hogy a jobb funkcionalitás mellett az esztétikai szempontok se sérüljenek.
Karbonszálas tető mint diffúzor. Az innovatív és átgondolt karosszériakonstrukció jóvoltából sikerült elkerülni, hogy a GTI W12-650 világos vonalait tönkretegye a tetőre szerelt légterelő. Klaus Bischoff így vélekedik: „Ez a GTI belül hordja a szárnyát. A tető egy olyan hatalmas diffúzor része, mely elegendő leszorítóerőt közvetít a hátsó kerekekre. Karbonszálból készült, és a levegőt a hátsó légterelő fölé és alá kényszeríti, hogy optimális nyomás kerüljön a hátsó futóműre”. A show car lökhárítóira erős vonalvezetés és ötletes design jellemző. Hátul nagyméretű kipufogócsövek jelzik, hogy ez az autó nem más, mint a GTI W12-650. Két krómbevonatú dupla cső keretezi hátul a kipufogónyílást. Elöl piros vonalú rács idézi a legelső Golf GTI örökségét.

Versenyautó hangulatát idéző belső. Belül minden GTI-pilóta otthonosan mozogna. A bőr és Alcantara ülések újak. A középkonzol három kerek formájú műszere szintén az „ős”-GTI hangulatát idézi. Átlátszó „flip up” kapcsolóborításokat használtak a fő funkciókhoz, például a lekapcsolható ESP-hez. Téves működtetés elkerülésére a borítást először fel kell billenteni a mutatóujjal. Hasonló módon, a kesztyűtartó helyére beépített tűzoltókészülék arra emlékezteti a vezetőt és utasait, hogy a GTI W12-650 komoly versenyautó. Tömegcsökkentési okokból az ajtókárpitokat elhagyták és rácsokkal helyettesítették, melyek teljes rálátást nyújtanak az ajtó mechanikájára.

Állatok - Egyéb állatok - Elefántok - Kutyák - Lovak - Macskák - Madarak - Medvék - Pillangók
Család - Férfiak - Gyerekek - Nagymama - Nagypapa - Nők
Egyéb - Egyéb - Ijesztő - Képeslapok - Tesztek
Élet - Apró örömök - Barátság - Bölcsességek - Halál - Jótanácsok - Szeretet - Üdvözlet - Versek
Emberiség - Középkor - Mitológia - Ókor - Újkor - XIX. század külföldön - XX. század külföldön - XX. század Magyarországon
Érdekességek - Asztrológia - Érdekességek - Fotók - Horoszkóp - Illúziók - Nosztalgia - Számok
Események - Ajándék - Esküvő - Névnap - Születés - Születésnap
Közlekedés - Autók - Egyéb közlekedés - Hajók - Repülőgépek
Mindennapok - Egészség - Iskola - Munka - Pénz - Politika - Vallás
Sport - Egyéb sportok - Foci
Szórakozás - Egyéb szórakozás - Ételek - Férfiaknak - Filmek - Italok - Kikapcsolódás - Nőknek - Zene
Természet - Barlangok - Égbolt - Egyéb természet - Erdők - Havas tájak - Hegyek - Kertek - Tájképek - Tengerpart - Virágok - Vízesések - Vulkánok
Tudomány - Filozófia - Irodalom - Oktatás
Ünnep - Advent - Anyák napja - Húsvét - Karácsony - Mikulás - Nőnap - Szilveszter - Újév - Valentin nap
Vicces - Baleset - Feliratok - Karikatúra - Különbségek - Történetek - Vicces
Világ - Csillagászat - Építészet - Ételek - Helyek - Informatika - Művészetek - Országok - Otthonok - Városok - Világ