5-5 tradicionális étel és ital Japánból

A japánok öt ízvilágot preferálnak a sütés és főzés során.
5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik. A hagyományos japán konyha 5 szabály elvén működik. Ez az öt szabály segíti elő a változatosságot és az egyensúlyt. A japán konyhát és ételeket legfőképpen 5 szín jellemzi: a fekete, a fehér, a piros, a sárga és a zöld. Öt főzési módszert alkalmaznak. Az ételeik között megtalálhatók a nyers, a grillezett, a gőzölt, a sütött és főzött ételek. A japánok öt ízvilágot preferálnak a sütés és főzés során. Ez az édes, a sós, a keserű, savanyú és fűszeres. Ha Japánban jársz, ne hagyd ki a japán konyhát. Most 5-5 jellegzetes ételt és italt mutatunk be a cikkünkben.

Sushi

A sushi kétségkívül az egyik leghíresebb étel, amelyet a Japán konyha kínál. Manapság ecetes rizs és a nyers hal szerepel a sushi főbb alapanyagai között, amelyet számos módon és formában készítenek el.

Yakitori

A Yakitori is egy népszerű, japán étel, amelynek a csirke az alapja. Az étel érdekessége, hogy a csirke minden egyes részét felhasználják, beleértve a belsőségeket és a csirketaréjt is. Ennek egyszerű a magyarázata: a japánok nem szeretnek pazarolni.

Tempura

A harmadik, ősi japán étel, a tempura, amely egy zöldséges tésztás, sült halat, vagy tenger gyümölcseit tartalmazó étel. Az étel elkészítésénél gondosan ügyelnek az ételek hőmérsékletére és azok kezelésére.

Soba

A soba egy tipikus japán, tésztaétel. A soba, hajdinalisztből készül, így nagyon egészséges. Ezt a tésztát vagy önmagában fogyasztják, vagy levesbetétként szolgál.

Sukiyaki

A sukiyaki nem más, mint egy szójaszószból készült leves, amelybe apróra vágott marhahúst, zöldségeket és tofut is tesznek.

Tea

Japánban, a leggyakrabban fogyasztott ital, a tea. A különféle teák a Japán ételkultúra fontos részei, amelyet a nap bármely szakában fogyasztanak. Az egyik leggyakrabban fogyasztott tea, a zöld tea, amely a tea-szertartás központi elemének számít Japánban.

Sake

A japán italok közül kiemelkedő, a sake. A sake másik neve a rizsbor. Magyarul szakénak ejtjük. A szaké, a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Szaké készítésekor a rizst áztatják, főzik, majd enzimtermelő gombákat és élesztőt adnak hozzá.

Shochu

A shochu, általában rizsből, édesburgonyából, búzából és/vagy nádcukorból készül. Ezt az italt vízzel, jéggel, gyümölcslével, pezsgővel, vagy oolong teával szolgálják fel.

Whisky

A japán whisky még nem büszkélkedhet hosszú múlttal, azonban az íze a legfinomabb skót whisky ízével vetekszik. A japán whisky nem csak, hogy sok nemzetközi díjat nyert, de hihetetlenül nagy népszerűségnek örvend a szülőhazájában.

Bor

Noha, Japán sokféle, fehér, vörös és habzóbort importál különféle országokból, emellett a japán boripar is kiemelkedő. A leghíresebb bortermelő régió Japánban, a Kofu-medence.

Kapcsolódó cikkek

6 különleges múzeum a világban

6 különleges múzeum a világban

Bemutatunk 6 olyan rendkívüli és szokatlan múzeumot.

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.

6 érdekes tény a teknősökről

6 érdekes tény a teknősökről

A cikk, a teknősök titkaiba avat be.