A sakk fejleszti az elmét

De a társasjáték is.
A sakk fejleszti az elmét

A sakk fejleszti az elmét

Azt eddig is tudtuk, hogy nem csak a testet szükséges edzeni, hanem az elmét is. Hiszen az agyi funkciók is csökkenhetnek a kor előrehaladtával. Számos kutatás számolt már be arról, hogy az olvasás, a kártyajátékok és a keresztrejtvényfejtés milyen hasznos lehet az agyműködés javítása és az agy egészségi állapotának megőrzése szempontjából. A mai kutatások szerint a sakk, mint sportjáték, szintén kedvező hatással van az agy működésére.

A sakk és az elme

A kutatások szerint a sakk az egyik leghasznosabb játék, vagy ha úgy tetszik sport, amely pozitívan hat az agy működésére. A tanulmány arról számolt be, hogy azon 70, vagy annál idősebb személyek, akik rendszeresen sakkoznak, sokkal jobb eredményeket érnek el a kognitív teszteken, mint akik például kártyával, vagy társasjátékokkal, netalántán olvasással próbálják még idősebb korukban is megőrizni a jó memóriájukat.

A sakkozást soha sem késő elkezdni, akár még idősebb korban is megtanulhatjuk a sakk szabályait. Majd, miután elsajátítottuk ezeket a nem túl bonyolult szabályokat, akár nagyobb sakkpartikat is szervezhetünk idős barátainkkal. Míg a sakk a memóriára van kedvező hatással, addig a digitális játékok, a gondolkodási készséget fejlesztik.

A sakk, a kártya, a társasjáték és a keresztrejtvény

Egy kutatásba, több mint 1000, 70 éves embert vontak be. Kilenc éven keresztül vizsgálták ezeknek az embereknek a memóriáját. A tesztek a problémamegoldásra, a gondolkodás sebességére és annak képességére is kiterjedt. Ezek az emberek rendszeresen hódoltak olyan szenvedélynek, amelyek ezen képességek megőrzését hivatottak szolgálni. A vizsgálat 9 évig tartott és azokat háromévenként ismételték meg.

A vizsgálat során mindent figyelembe vettek a kutatást irányítói. Az életkor mindenkinél ugyanaz volt, de a kritérium az volt, hogy a vizsgálatban részt vevőknek, vagy rendszeresen sakkozni, vagy társasjátékozni, vagy kártyázni kellett, de a keresztrejtvényfejtés is megfelelt a vizsgálatot végzőknek. Ezen kívül figyelembe vették a nemet, az egészségügyi gondokat, az adott személy aktivitását, társadalmi hovatartozását és az iskolázottságot is.

A tárasasjáték és a sakk, mint győztes

A vizsgálati adatok kiértékelését követően kiderült, hogy a társasjáték és a sakk került ki győztesen, már ami a kognitív funkciókat illeti. Ez a két játék ugyanis az élen jár a kognitív zavarok megelőzésében és a jó agyműködés fenntartásában. Még 79 évesen is.

Kapcsolódó cikkek

8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

A hideg időjárás nem csak a testünkre, hanem az agyunk működésére is hatással van.

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik.