A szemszín és az egészség

Összegyűjtöttük őket.
A szemszín és az egészség

Az emberi szem, többféle színű lehet. Van barna, kék, zöld, szürke szemszín, illetve ezek árnyalatai. A szem színes részét írisznek nevezzük. Az írisz átmérője 10-12 mm, a közepén helyezkedik el a pupilla. Az íriszben lévő pigment határozza meg a szem színét. Ezek a pigmentek adják meg a bőr és a haj színét is. A sötét szem több, míg a világosabb szem kevesebb pigmentet tartalmaz. Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket. Lássuk, mire figyeljünk jobban oda

A makula degeneráció veszélyei

Kutatások szerint, a világosabb szemű emberek jobban ki vannak téve a makula degeneráció betegségnek. A makula degeneráció egyik kockázati tényezője az ultraibolya fény. A sötétebb írisszel rendelkezők szeme több ilyen fényt tud blokkolni, így ők kevésbé vannak kitéve az íriszt érintő degeneratív betegségeknek.

A melanóma kockázata csökken sötét szem esetén

A melanóma, -a rák egy fajtája, amely a szem érhártyáját érintheti- szintén a sötét szemű emberek esetében bír alacsonyabb kockázattal. A kék vagy zöld, vagyis a világosabb szemű emberek esetében kevesebb a fényelnyelő pigmentek száma, így a szemben kialakuló melanóma esélye is jóval magasabb, mint a barna, vagy fekete szemű társaik esetében.

Világosabb szem és az érzelmi hidegség

A barna szemű személyekre szokták azt mondani, hogy meleg barna szemük van. Nos, ez a melegség nem csak a szem színére vonatkozik, hanem kutatások szerint, a barna szemmel rendelkező emberek sokkal, jobb személyiséggel is bírnak, vagyis empatikusabbak a világosabb szemű társaiknál. A kék szemű embereket kissé ridegnek tartják, ezt pedig a kitöltött kérdőívek kiértékelése során állapították meg.

A megbízhatóság és a szemszín

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek fotók alapján kellett embereket értékelniük, vagyis el kellett dönteniük, hogy mely embereket tartják megbízhatóbbnak, szimpatikusabbnak a képek alapján. A legtöbb ember a barna szemű embereket részesítette előnyben, már ami a megbízhatóságot illeti. Ezt követően a vizsgálatot vezetők, digitálisan megváltoztatták a világosabb szemű emberek fotón a szemszínt, sötétebb színűre. A vizsgálati alanyok ebben az esetben sem jelölték megbízhatónak a korábban világosabb szemmel rendelkezőket, tehát nem csak a szemük színe, hanem egyéb külső jegyeik alapján is sorolták őket a nem megbízható kategóriába.

A szem pigmentje és az alkohol

Kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a sötétebb szemű emberek kevesebb alkoholt fogyasztanak. A szemben lévő pigment, vagyis a melanin, részt vesz az agysejtek közötti elektromos kapcsolatokban. Vagyis a sötétebb szemű emberek érzékenyebben ragálnak az alkohol okozta ingerekre, hatásokra, így kevesebb alkoholt is fogyasztanak, míg a világosabb szeműeknél ez azért nem fordul elő, mert az ő szemük kevesebb pigmentet tartalmaz.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Érdekességek 5 szupertáplálékról

Mutatunk 5 olyan szupertáplálékot, amelyek antioxidánsokban bővelkednek.

A szemszín és az egészség

A szemszín és az egészség

Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket.

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.