4 tipp elektromos jármű vásárlásához

Az egyre gyakoribb közlekedési dugók és maga a megnövekedett forgalom is egyre inkább arra sarkalja az embereket, hogy egyre inkább a mobilabb közlekedési eszközök felé forduljanak, mint amilyenek az elektromos kerékpárok, rollerek, robogók. Az alábbiakban azoknak szeretnénk kedvezni, akik ilyen közlekedési eszköz vásárlásán törik a fejüket, ezért összegyűjtöttünk 4 tippet elektromos jármű vásárláshoz!
4 tipp elektromos jármű vásárlásához

Mire érdemes figyelni elektromos járművek vásárlásakor?

Mivel az elektromos robogók és elektromos kerékpárok kínálata igen széles ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit is érdemes figyelnünk és mi alapján érdemes választanunk. Alapjában véve az alábbiakat kell figyelnünk egy elektromos jármű esetében:

· hatótáv

· motor elhelyezése

· rásegítés maximum sebessége

· sebességváltó típusa

1, Döntsük el milyen hatótávra keresünk járművet!

Ahogy az elektromos autóknál, úgy az elektromos kerékpároknál és robogóknál is az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy milyen messzire jutnak el egy töltéssel. Természetesen senkinek sem érdemes a tiszta gyári adatokra hagyatkoznia, ugyanis az autókhoz hasonlóan ezek az adatok is azt mutatják, hogy egy 40 kilós felhasználó síkon, hátszélben, új akkuval milyen messzire juthat el egy feltöltéssel. A valóságban a hatótáv adatot azonban sok minden árnyalja, többek között a:

· az utas súlya

· akkumulátor életkora

· területi jellemzők

· tervezett rásegítés mértéke

· városi forgalom nagysága

2, Figyeljünk az akkumulátor méretére!

A fentieken kívül ami jelentősen befolyásolja magát a hatótávot, az az akku kapacitása. Az akkukapacitások persze folyamatosan nőnek, így amíg évekkel ezelőtt még elfogadhatónak számított egy 315 Wh-s akku, addig ma a legelterjedtebb méret az 500 Wh, de az integrált akkus bringák között előfordul ennek az értéknek a duplája is. Ezért az akkumulátor kapacitást mindenképp érdemes alaposabban megvizsgálni vásárlás előtt és lehetőség szerint mindig a nagyobb verziókat válasszuk.

3, Számít a motor elhelyezése is!

A motor elhelyezkedése is meghatározó szempont, amikor döntést hozunk elektromos járművek vásárlásakor. E szerint létezik:

· első motoros

· közép motoros

· hátsó motoros típus is.

A középmotor, amelyet közvetlenül a pedálokhoz rögzítenek, Nyugat-Európában szinte teljes mértékben uralja a piacot. Ezeknek az előnye, hogy alacsonyan és középen tartja a kerékpár súlypontját. Az elöl vagy hátul rögzített motorok előnye, ugyanakkor hogy többnyire könnyebbek és lényegesen olcsóbbak középmotoros társaiknál.

4, Mire figyeljünk még?

A fentieken felül mindenképp érdemes kicsit elmélyedni majd az adott jármű olyan paramétereiben is, mint a:

· sebességváltó

· fék

· gumiabroncs

Amennyiben például kifejezetten terepre keresünk elektromos kerékpárt, akkor mindenképp egy durvább felületű gumira lesz szükségünk, illetve a tárcsafékek megléte is nagy előny lehet. Városi használatú elektromos jármű esetében a megfelelő sebességváltó, illetve az úthibákat jól kezelő gumival szerelt típusokat érdemes keresnünk.

Összegezve

Elektromos járművek vásárlásakor alapvetően a fenti paramétereket érdemes elsősorban keresni és vizsgálni, majd utána jöhetnek a kényelmi funkciók, márka, szín vizsgálata, amik alapján végül meghozhatjuk a végső döntést is.

Kapcsolódó cikkek

7 érdekes tény az emberi agyról

7 érdekes tény az emberi agyról

Az emberi test legösszetettebb szerve, az emberi agy.

A szemszín és az egészség

A szemszín és az egészség

Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket.

8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

8 dolog, amit nem tudtál a hidegről

A hideg időjárás nem csak a testünkre, hanem az agyunk működésére is hatással van.