Mennyire fogyasztja az áramot a bedugva hagyott töltő?

A 21. században egyre több család tér át a környezettudatos fogyasztásra. Sokan telepítenek napelemes- vagy hőszivattyús rendszert. Persze az apróbb dolgok is számítanak, mint a felesleges égők lekapcsolása vagy az energiatakarékos izzók. A bedugva hagyott töltőkkel azonban nem igazán foglalkoznak az emberek. A legtöbben kényelmi szempontból egész nap a hálózaton hagyják a töltőt. Tehát akkor is, mikor nem csatlakozik hozzá eszköz. Vajon mennyire fogyasztja ez az áramot? Írásunkból kiderül!
Mennyire fogyasztja az áramot a bedugva hagyott töltő?

Fogyaszt-e áramot a bedugva hagyott töltő?

Sokan nem gondolják, hogy a kérdésre „igen” a válasz. Pedig ahogy a csöpögő csap pazarolja a vizet, a hálózaton hagyott töltő is használ energiát. Ennek oka a transzformátor, az a szerkezet, mely átalakítja az áramot a szükséges mértékre. Ez akkor is dolgozik, mikor nincs telefon csatlakoztatva.

Egyszerű tesztből tudhatjuk, hogy az eszköz fogyaszt. Ha nincs rajta telefon, de mégis meleg, akkor bizony áram alatt van.

Milyen mennyiséggel számoljunk?

Vannak, akik azt mondják, az elhasznált energia mennyisége elhanyagolható. Egy átlagos Samsung mobiltelefon akkumulátor kábele óránként körülbelül 0,0008 kWh mennyiséget használ el. Ez óránként 3,4 fillérbe kerül.

Tényleg nem tűnik soknak a fenti mennyiség, viszont egy év alatt körülbelül 300 Ft fogyasztást tesz ki. Ha pedig sok ilyen eszköz van a hálózaton állandóan, például a notebook és az elektromos fogkefe, akkor évente több ezer forintot pazarolunk ezzel. Nem is beszélve a környezetre gyakorolt hatásról.

Vannak-e még hátrányai a bedugva hagyott töltőnek?

Sajnos ennek a rossz szokásnak további káros következményei is lehetnek. Lássuk ezeket!

Tűzesetek

Meglepő tény, hogy a lakástüzek jó részét meghibásodott, hálózaton lévő elektronikus eszközök okozzák. Ilyen lehet egy bedugva hagyott telefon tartozék. A biztonság érdekében ezeket tényleg csak a szükséges ideig érdemes áram alatt tartani.

Sérülések

Sajnos előfordult már, hogy égési sérülést okozott az áram alatt lévő töltő. Különösen, ha valaki éjjel ráfeküdt a végére. Ez nem minden esetben jelent gondot, de a nem megbízható forrásból származó tartozékok, vagy a hibás gyáriak akár eredményezhetnek ilyen balesetet.

Mit tehetünk?

A környezetvédelem, a takarékosság és saját biztonságunk érdekében is jobban kell figyelnünk az elektromos eszközökre. A következőket tegyük:

- Húzzuk ki a töltőket, amikor nem kapcsolunk hozzájuk eszközt!

- Vásároljunk lekapcsolható elosztókat!

- Amit lehet, áramtalanítsunk éjjelre vagy távolmaradásunk idejére! Nyaralás előtt különösen figyeljünk!

Összefoglalva: A bedugva hagyott töltők is fogyasztják az áramot. A mennyiség nem tűnik soknak, de éves szinten, több készülék esetében már párezer forintról van szó. Emellett a rossz szokás vezethet lakástűzhöz vagy égési sérüléshez is. Igyekezzünk tudatosabban használni ezeket az eszközöket!

Kapcsolódó cikkek

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

5-5 tradicionális étel és ital Japánból

Japánban nagy szerepe van az ősi tradícióknak és ez az emberek étkezésén, illetve italfogyasztásán is meglátszik.

A szemszín és az egészség

A szemszín és az egészség

Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket.

6 érdekes tény a teknősökről

6 érdekes tény a teknősökről

A cikk, a teknősök titkaiba avat be.