Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

A kérdés természetesen költői. Éppen ma néztem meg egy remek disztópikus filmet, ahol a főhős szájából a történet 3. percében elhangzik a kulcsmondat: "Fiam, ne higgy senkinek."
Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

Vajon igaza van Viggo Mortensennek akkor is, ha még nem dőlt össze az egész világ és mi a fogyasztói társadalom oszlopos tagjaként a legjobb robotporszívót szeretnénk megvenni szívünk aktuális szerelmének? Vagy magunknak?

Kockafejű informatikus vagyok, kizárólag a tényeknek és a számoknak hiszek. Közelítsük meg ebből az irányból a címben szereplő felvetést.

Alapvetően kétfajta teszt létezik a tesztet végző szempontjából:

  • márka-finanszírozott teszt: a történelemben korábban már számtalanszor megégettük magunkat, amikor 1-1 nemzetközi márka látszólag független laborokat finanszírozott. Így hittük el, hogy a dohányzás karcsúsít (és tényleg) ill. a holland margarin sokkal egészségesebb, mint a dán vaj. Napjainkban természetesen mindegyik komoly márka hitelesnek kíván látszani. Ezzel együtt azt javaslom, hogy inkább hidd el a szomszéd Marika néni véleményét (még ha kicsit hangosan és túl gyakran is hangoztatja), mint a high-tech laborok eredményeit,

  • független teszt: ez a szent grál, amit mindig keresünk, ha éppen nem tudjuk, melyiket válasszuk. No de honnan ismerjük fel a független teszteket? Marika néni valóban független? Nem lehetséges, hogy azért dicséri annyira a Xiaomi Robot Vacuum S10 EU robotporszívót, mert a fia, az a magas, jóképű, szőke, mindig elegáns, harmincas srác a Xiaomi magyarországi képviseletét vezeti?

Első lépésként keressünk rá Google barátunknál a tesztekre. Például: a robotporszívó tesztek kifejezésre. A találati halmazt látva megint tanácstalanul ráncolhatjuk homlokunkat. Melyik az igazi, valós teszt? Természetesen tudok Neked most is segíteni. (Már látom a fejedben megfogalmazó kérdést: miért higgyél pont nekem? Erre persze nem tudom a választ.) Szóval visszatérve a találati halmazhoz. A címből ill. a rövid kivonatból és a slugból (linkből) nem fogod tudni, hogy valódi, korrekt tesztet találtál-e. Ehhez muszáj megnyitni a találatokat. Görgesd át a megnyitott oldalt és csak a fotókat nézd. Ha nem vagy nem csak stock fotók vannak, hanem hús-vér, akarom mondani amatőr képek, akkor jó helyen vagy. A tesztelő valóban kipróbálta a gépet és nem volt rest ezt fotókkal is dokumentálni.

Kanyarodjunk vissza a fő témánkhoz: hihetünk ezeknek a robotporszívó teszteknek? Ahogy Viggo Mortensen mondaná: csak fenntartásokkal higgyünk. A legjobb, ha egy hasonló modellt pár napra kölcsön tudunk kérni a baráti körből. Valakinek biztosan van már robotporszívója, hacsak nem a Magyar Pálos Rend remetéi közül kerül ki a barátaid túlnyomó része. A próba során kiderül, hogy a lakásod-házad egyáltalán robotporszívó kompatibilis-e. Ha mániákusan gyűjtöd a magas szálú szőnyegeket vagy az értékes, Song korabeli kínai porcelán állóvázákat, akkor inkább válassz egy erős álló porszívót. Ha az első ismerkedés a robotporszívókkal sikeres és van szabad 100-200 ezer forintod erre a célra, akkor bátran lépj tovább a kutatásban.

Legjobb, ha nagyot merítünk. Mármint számosságban. Válasszunk ki egy olyan ismert webshopot, ahol több ezren értékelik az adott terméket. Ilyen például az Amazon. Az itt lévő értékelések száma garantálja, hogy néhány bármelyik irányba elfogult vásárló nem viszi el az átlagot. Nézzük meg az egyes modellek értékeléseit. Az Amazonon jellemzően túl szigorúak a felhasználók. Ennek okát nem tudom. (Hasonlót tapasztaltam pl. a Booking és Szállás.hu összehasonlításában is: a Bookingon jellemzően alul, a Szállás.hu esetében pedig felül értékelnek a látogatók.) Mindenképpen olyan termékre célozz, amely több száz értékelésből legalább 4.5-ös átlaggal rendelkezik.

És ha megvetted a masinát és eltelt pár hét, akkor feltétlenül értékelj. Segítsd az utánad jövő, még tanácstalan és bizonytalan, de robotporszívó után vágyakozók döntését. És ne csak számokkal, csillagokkal értékelj, hanem szövegesen is. Ezzel a pozitív mentalitással teszel egy picit annak érdekében, hogy a Viggo Mortensen féle disztópikus világ ne érkezzen meg ebben az évszázadban.

Persze ne legyünk naivak: meg fog. És akkor hiába ácsorog a nappalinkban a fal mellett egy egészen kiváló Roborock S8 Pro Ultra, ez sem ment meg bennünket. Hogy mitől? Azt természetesen nem tudom, lehet, hogy éppen a robotporszívók lesznek a következő domináns faj az ember után a Föld nevű bolygón. Most, hogy ezt így végig gondoltam, igazán jó szívvel zárásképpen csak egyetlen jó tanácsot tudok adni: ne higgy a robotporszívó teszteknek és véleményeknek, és ne higgy a nappalidban negédesen duruzsoló és szorgoskodó robotporszívóknak sem.

Kapcsolódó cikkek