Miből készülnek a minőségi hajókötelek?

A nyáron a vízpartok közelében a fürdőzők mellett rengetegen kapcsolódnak ki a hajózás és vitorlázás által. Ehhez azonban nem csak egy hajó és hajózási tapasztalat szükséges, hanem egyéb fontos kellékek is, mint például a kötelek is. Az alábbiakban ezért sorra vesszük miből készülnek a minőségi hajókötelek és mire használhatók fel.
Miből készülnek a minőségi hajókötelek?

Hajókötél típusok

Ma már számos kiváló teherbírású hajókötelet megtalálhatunk a gyártók kínálatában, de éppen emiatt könnyen előfordulhat az is, hogy kezdőként tanácstalanul állunk a széles kínálat előtt.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk melyik kötél, mire használható, érdemes tudnunk milyen típusokat is különböztethetünk meg. Hajókötelek esetén az alábbiak közül válogathatunk:

· felúszó

· nem felúszó/horgony

· felhúzó

· sott

· többcélú

Hajókötelek jellemzői

A hajózás szerelmesei alighanem már maguktól is tudják, milyennek is kell lennie egy jó kötélnek, ha biztosan akarnak haladni a hullámok hátán. Akik azonban csak most kezdenek ismerkedni ezzel a világgal, azoknak az alábbiakat kell észben tartani.

Hajózáshoz az ideális kötél jellemzői az alábbiak:

· könnyű

· tartós

· kopásálló

· nagy szakítószilárdságú

· vízhatlan

· UV álló

· színtartó.

Amennyiben ezeknek a tulajdonságoknak a nagy részével rendelkezik egy rögzítő kellék, akkor azt bátran használhatjuk, minden fenntartás nélkül, de persze nem mindegy milyen feladatra, hiszen ebbe a felhasznált anyag milyensége is beleszólhat.

Hajózáshoz milyen anyag ideális?

Alapjában véve a hajózáshoz használt kötelek készülhetnek:

· poliészterből és

· polipropilénből.

Nem meglepő módon minkét anyag különböző előnyökkel rendelkezik, de mindkettőről elmondható, hogy a megbízható kötélgyártók minőségi termékeket készítenek belőlük.

Polipropilén hajókötelek

A polipropilénből készült verziók nagy előnye, hogy igen nagy kopásállósággal rendelkeznek. Ennek köszönhetően ellenállóbak, a tartós használat esetén, így jól bírják a kötélfogók és a csörlők által okozott nagyobb igénybevételt is.

Az ilyen anyagból készült kötelek a legtöbb esetben a felúszó típusok közé sorolhatók, hiszen nem süllyednek el, könnyű súlyuknak hála.

Poliészter hajókötelek

A felhúzó kötelek esetében találkozhatunk poliészter anyagból készült verziókkal, amik esetében a nagy szakítószilárdság érdemel mindenképp szót. Ezek segítségével könnyedén rögzíthető az árbóc, vagy horgonyzáshoz, kikötéshez is alkalmazhatjuk őket.

Összegezve

A hajózás során tehát több típusú kötélre is szükségünk lehet, amik között eltérő lehet az anyagösszetétel is. Attól függően ugyanis, hogy milyen feladatra szánták a kötél anyaga is nagyban hozzájárulhat a felhasználhatósághoz és élettartamhoz.

Kapcsolódó cikkek

A szemszín és az egészség

A szemszín és az egészség

Egyes betegségek jobban érintik a sötét, míg más betegségek a világosabb szemmel rendelkezőket.

6 érdekes tény a teknősökről

6 érdekes tény a teknősökről

A cikk, a teknősök titkaiba avat be.

A sakk fejleszti az elmét

A sakk fejleszti az elmét

Nem csak a testet szükséges edzeni, hanem az elmét is.