Klíma vásárlás előtt: a legfontosabb tudnivalók

Az utóbbi években rendkívüli módon felpörgött a légkondicionáló berendezések hazai piaca.
Klíma vásárlás előtt: a legfontosabb tudnivalók

A szakemberek nagy része már júliustól nem elérhető, a naptárjuk tele van, hiszen mindenki az utolsó pillanatban szeretne klímát otthonra. A legmelegebbnek ígérkező nyári napok előtt az egész ország légkondícionálót akar otthonra, mondván, hogy így könnyebben túlélhetők a forró nyári napok.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni a berendezésekről, mielőtt választásra kerülne sor.

Milyen klímát érdemes vásárolni?

Az év elején még kevesen gondolnak a nyári időszakra, amikor a meleg miatt sokan gyakran vannak rosszul, még a nagy fal között is. A klímák a Fisher gyártótól megoldást jelenthetnek erre, azonban időben kell gondoskodni arról, hogy ezek a helyükre kerüljenek. A szerelők már tavasz végén tele vannak munkával, így nem fognak ráérni, hogy mindenki igényét kielégítsék. A legtöbb szakembernél ugyanis 1-2 hónapos várakozási idő alakult ki, ami azt jelenti, hogy legkésőbb márciusig érdemes időpontot kérnünk.

Fontos tudni, hogy a kereskedők csak annak adhatnak el klímaberendezést, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek, a beszerelését elvállalónak pecséttel ellátott nyilatkozatot szükséges felmutatnia. Ahogy tehát a kazán szerelését, úgy ezt sem lehet bárkire rábízni, hiszen veszélyes feladat.

Mekkora teljesítményű készülékre lesz szükség?

Amennyiben nem tetőtéri, valamint déli vagy délnyugati tájolású otthonról van szó, akkor 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel tudunk számolni. Ez a hatékony üzemeltetéshez szükséges pontos számítást azonban nem helyettesítheti, a szakembernek a vásárlás előtt mindenképpen terepszemlét kell tartania. Új lakás esetén a legjobb, h a tervező végzi el a számításokat, hiszen ő ismeri a falazatot és a szigetelési paramétereket egyaránt.

Egy nagy egység több helyiségbe?

Vannak olyan ingatlanok, ahol az egyes szobákban nincsen radiátor vagy más fűtés. Ugyanez igaz a klímákra is, tehát ahhoz, hogy minden helyiséget megfelelően tudjunk klimatizálni, minden helyiségbe külön egységre van szükség. Azzal azonban számolni kell, hogy a készülék környezetében minden esetben hűvösebb van. Egy nagy egységgel azonban képtelenség lehűteni egy több mint 100 négyzetméteres épületet. Így legalább kettő, ha nem három egységre lesz szükség.

Mono- vagy multisplit?

Amennyiben több helyiség hűtéséről van szó, több megoldás létezhet. A teljes árat azonban befolyásolhatja, hogy az egyes kültéri és beltéri egységek mennyire messze vannak egymástól. Ha túl messze kerülnek beszerelésre, akkor a nagymértékben megdobhatja a szerelés árát, így a legjobb választás a dual split klíma helyett két monosplit készülék. Persze az árra hatással lehet a minőség és a márka, bár az minden esetben igaz, hogy egy olcsóbb eszköz akár 30 százalékkal is drágább lehet, mint a minőségi berendezések.

Összegezve

A klíma beszerelése előtt tehát van pár szempont, amit figyelembe kell venni. Amennyiben sikerül megfelelő méretet és minőséget találni, a nyarak végre elviselhetővé válnak.

A klímaszerelők számára pedig egy jó hír, hogy vállalkozásuk számára székhelyszolgáltatást biztosít a LOGOSZ.

Kapcsolódó cikkek

Klíma vásárlás előtt: a legfontosabb tudnivalók

Klíma vásárlás előtt: a legfontosabb tudnivalók

Az utóbbi években rendkívüli módon felpörgött a légkondicionáló berendezések hazai piaca.