Mit kell figyelembe venni egy kutya örökbefogadásakor

A kutya kiválasztásakor több tényezőt is szem előtt kell tartania.
Mit kell figyelembe venni egy kutya örökbefogadásakor

Az Ön életmódja, a család mérete és egyéb tényezők is befolyásolhatják, hogy milyen típusú kutyát szeretne örökbe fogadni. Ha kisgyermekei vannak, fogadjon örökbe olyan kutyát, amelyik szelíd és nyugodt. Ha lehetséges, találkozzon a kutyával, mielőtt örökbe fogadná. A többi háziállatának kompatibilisnek kell lennie az új kutyával. Ha van macskája vagy madara, fontolja meg, hogy az örökbefogadás előtt megismerteti velük az új kutyát.

A család életmódja is befolyásolja, hogy örökbe fogadhat-e kutyát. Van-e ideje és kedve arra, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítson új kutyája számára? Egy kutya örökbefogadása napi figyelmet igényel, és Önnek képesnek kell lennie arra, hogy megfelelően gondoskodjon róla. Ha erre nincs ideje, akkor várnia kell. Azt is fontolja meg, hogy van-e már más háziállata, vagy örökbe fogadna egyet. Ha kutyát tervez örökbe fogadni, vegye figyelembe a gyermekek életkorát, és azt, hogy képes lesz-e a napi gondozáshoz szükséges időt ráfordítani.

Ha társasházban vagy lakásban lakik, érdeklődjön a kezelőtársaságnál, hogy engedélyezik-e a kutyák tartását. Egyes társasházakban vagy lakóépületekben fajtára vagy méretre vonatkozó korlátozások vannak érvényben, ezért mindenképpen tájékozódjon az épület házirendjéről, mielőtt kutyát fogadna örökbe. Érdemes a főbérlőtől is beszerezni egy írásos megállapodást a házirendről. Nem szeretné, ha a kutyáját csak azért kellene elköltöztetnie, mert örökbe fogadott egy kiskutyát.

A pénzügyi megfontolásokon kívül figyelembe kell vennie az éghajlatot és a régiót is, ahol él. Ha hideg éghajlaton él, fontolja meg egy husky vagy chihuahua örökbefogadását. Ha nem állandóan hideg éghajlaton él, érdemes átgondolnia a választását.

Egy másik fontos tényező a méret. Hacsak nem lakásban vagy társasházban él, az új kutyának kisebbnek kell lennie. A költségvetését figyelembe véve kölyökkutya helyett inkább egy kifejlett kutyát fogadjon örökbe. Egy nagyobb kutya több élelmet, szívféreg elleni gyógyszert és bolha/kullancs elleni védekezést igényel. Arról is gondoskodnia kell, hogy megfelelően el tudja helyezni és be tudja tanítani új háziállatát. Ha lakást bérel, érdeklődjön a házkezelőnél a fajtakövetelményekről.

Ha hosszú órákat tölt a munkahelyén, érdemes megfontolnia, hogy bébiszittert fogadjon, vagy kutyás napközit vegyen igénybe, hogy ebédszünetben sétálni vigye a kutyáját. Bár sok kutya szívesen tölt hosszú időt egyedül, nem biztos, hogy megvalósítható, hogy órákon át otthon tartsa a kutyáját. Ha rendkívül zsúfolt a napirendje, akkor felbérelhet egy kutyaszittert is, aki segít gondoskodni a kutyájáról, amíg Ön nincs otthon, hiszen a kutya etetése nem várhat.

A jövőbeli terveit is figyelembe kell vennie, mielőtt kutyát választ. Lehet, hogy gyermeke szeretne egy kutyát, de hosszú ideig nem lesz képes megfelelő ellátást biztosítani számára. Vegye figyelembe az életét, karrierjét, házasságát, gyermekeit és társadalmi terveit. Ha a jövőben tervei vannak a kutyával, gondolja át, hogy megfelelő lesz-e egy család számára. Ezután válasszon olyan kutyát, amelyik mindezeket a különböző szakaszokat el tudja viselni.

Kapcsolódó cikkek

Hasznos szerszámok, amikkel megóvhatod a környezetet

Hasznos szerszámok, amikkel megóvhatod a környezetet

A környezetvédelem ma már fajsúlyos kérdéssé vált, aminek eredményeként egyre inkább odafigyelünk szokásainkra, akár házon belül, vagy a háztáji dolgokban is.