Hogyan védekezzünk a napelem megrongálódása ellen?

A napelemek ma már egyre több ingatlan tetejét veszik birtokba, hiszen egyre többek számára elérhető a megújuló energiák ilyen módon történő hasznosítása. Egy komplett napelemes rendszer kiépítése azonban komoly döntés anyagi szempontból is, így érthető, hogy mindenki hosszútávra tervez ezek kiépítésével. A hosszabb élettartam elérésének érdekében az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogyan védekezzünk a napelem megrongálódása ellen.
Hogyan védekezzünk a napelem megrongálódása ellen?

.

Hogyan rongálódhat meg egy napelem?

Mivel a panelek a házak tetején folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, illetve egy őrizetlen ingatlanról, jól szervezetten könnyebben el is távolíthatók, így érdemes felkészülni minden eshetőségre, amikor az esetleges rongálásokról van szó. Alapjában véve az alábbiak miatt rongálódhat meg fotovoltaikus paneljeink:

· lopás

· viharkár

· anyaghiba

Napelemek lopás elleni védelme

A lopás a napelemes rendszerek esetében igen ritka, de olykor előforduló jelenség lehet, főképp őrizetlenül hagyott ingatlanok esetében. Amennyiben szeretnénk ez ellen megfelelően védekezni, akkor érdemes lehet egy videó megfigyelő rendszert is telepítenünk, ami már önmagában elrettentően hathat.

Viharkárok elleni védekezés

Az egyre szélsőségesebb időjárás természetesen az egyik leggyakoribb oka az esetleges hibáknak és a rendszerek működésképtelenségének. Ezen a téren sajnos nehéz előre felkészülni minden eshetőségre, de pár veszélyforrást mégis kizárhatunk

A nagyobb viharok esetében az orkán erejű szél sokszor fákat csavarhat ki, vagy rongálhatja a tetőszerkezetet. Ezen a téren jó megelőző taktika lehet, ha a környező fákat, melyek telkünkön helyezkednek el, eltávolítatjuk. Ezzel elejét vehetjük az ilyen jellegű eseteknek. Természetesen ezen a téren a jégesők is egyre nagyobb problémát jelentenek, de szerencsére a minőségi napelem panelek az ilyen jellegű sérüléseknek a legtöbb esetben ellenállnak.

Anyaghibák elleni védekezés

A fotovoltaikus panelek esetében az egyik legritkább probléma az anyaghibából eredő meghibásodások és rongálódások. Ezen a téren mi magunk csupán annyit tehetünk, hogy olyan fogalmazók segítségét kérjük, akik kiváló árakkal és a szakértelem a napelem nagykerben várnak minket.

Napelem rongálódás megelőzése

A rongálódás ellen tehát elsősorban megelőzéssel védekezhetünk, ami viszont több területre is kiterjedhet. Éppen ezért ezen a téren is mindenképp érdemes lehet szakértői segítséget kérnünk, hiszen az egyes veszélyforrások így minimálisra redukálhatók.

Kezdésként mindenképp érdemes lehet felmérni, még a kivitelezést megelőzősen, hogy az érintett tetőszerkezet milyen állapotú és teherbírású. Egy gyengébb tetőszerkezet ugyanis potenciális veszélyforrás lehet, de egy még időben elvégzett felújítás ezt orvosolhatja.

Emellett a már korábban említett fa eltávolítás és környezetrendezés, illetve a biztonsági rendszerek kiépítése nagyban segítheti a többi veszélyfaktort is.

Összegezve

A napelemek megrongálódása ellen tehát alapjában véve megelőzéssel készülhetünk fel, de természetesen teljesen kizárni sohasem fogjuk tudni az ilyen eseteket. Alapjában véve azonban jóval nagyobb az esélye, hogy napelemes rendszerünk paneljei kiszolgálják a számukra szabott időt, mint hogy megrongálódjanak.

Kapcsolódó cikkek

Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

A kérdés természetesen költői. Éppen ma néztem meg egy remek disztópikus filmet, ahol a főhős szájából a történet 3. percében elhangzik a kulcsmondat: "Fiam, ne higgy senkinek."

Létrák használata: típusok és jellemzőik

Létrák használata: típusok és jellemzőik

A létrát akkor használjuk, ha magasságunk miatt valahova már nem érünk fel, akkor veszünk egyet és máris elérhetővé válik az elérhetetlen.