A saját kezű tapétázás, szakember segítsége nélkül – lehetséges!

Jóval egyszerűbben megoldható a saját kezű tapétázás, mint azt elsőre gondolnánk.
A saját kezű tapétázás, szakember segítsége nélkül

Sokan kényelmetlen és pepecselős munkának tartják a tapétázást, emiatt sokszor a házilag könnyen megoldható esetekhez is inkább szakembert hívnak. Ez persze jól is van így, viszont amikor azzal is számolni kell, hogy a költségek minél alacsonyabban maradjanak, érdemes átgondolni, képesek vagyunk-e mi is a feladatra, mert a válasz bizony a legtöbb esetben egy nagy igen. Otthonfelújítás olcsón, szakember nélkül? Bizony.

Látványos, pénztárcabarát és sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk!

Ha nincs bátorságunk az egész lakást felújítani, akkor válasszunk egy falat, amit aztán gyakorlófelületként is kezelhetünk. Az eredménylátványos lesz, komoly változásokat hoz ez is az otthonunkba. Ha viszont elhatároztuk magunkat, akkor az első, hogy meggyőződjünk arról, kellő mennyiségű tapétát vettünk-e. Ehhez tisztában kell lenni a fal méreteivel természetesen. Ha ez megvan, a mozdítható bútorokat vigyük ki a helyiségből, amit pedig a helyén hagyunk, fóliával takarjunk le.

A régi tapéta eltávolítása forró vízzel, illetve az erre alkalmas speciális eltávolító folyadékkal lehetséges. Ha sikerült megszabadulnunk a régi, kifakult, vagy egyszerűen csak megunt tapétától, a következő lépés a fal kezelése. Ahhoz, hogy egyenletessé tegyük a felületet, glettelnünk kell, amit aztán csiszolóvászonnal tudunk kiegyengetni, elsimítani. Ezután jön az alapozás, amivel azt érjük el, hogy ne a fal szívja be a tapétaragasztót. Egy napos pihenési időt kell adni az alapozásnak, ami alatt mi is dolgozhatunk a tapéta kiszabásán.

Ha letelt a szükséges idő, a kezünk alatt pedig kiszabott tapétacsíkok sorakoznak, eljött a ragasztás ideje. Érdemes a sarkoknál kezdeni, és téve mindezt úgy, hogy néhány centit engedjünk át a tapétából a másik falrészre. A munkát fentről lefelé végezzük, ha pedig elkészültünk a ragasztással, egy hengerrel görgessük át, hogy kinyomjuk a felesleges, azaz a fal és tapéta közé szorult levegőt. A felesleges ragasztót szivaccsal távolítsuk el, és a munka során végig ügyeljünk a megfelelő mennyiség használatára, hogy ne áztassuk el a szép új tapétánkat. Kellő odafigyeléssel nagyon szép végeredménye lesz a munkánknak, ami megéri a befektetett energiát.

Kapcsolódó cikkek

Vajon érdemes befektetni napelemre családi ház esetében?

Vajon érdemes befektetni napelemre családi ház esetében?

Az alábbiakban azzal foglakozunk részletesebben, hogy vajon érdemes-e befektetni napelemre családi házak esetében és mire is érdemes odafigyelnünk ezen a téren.

Mire és hogyan használható a tésztafőző gép?

Mire és hogyan használható a tésztafőző gép?

Többek között arra is igyekszünk választ adni, hogy mire és hogyan használható a tésztafőző gép és milyen előnyei lehetnek ezeknek a gépeknek.