6 kérdés, amiből kiderül, hogy egészséges-e a paplanod

Minden éjszaka kitakarod magad, mert meleged van? Viszkető érzést tapasztalsz éjjelente? Esetleg pont a hideg ráz? A problémák gyökere gyakran keresendő a paplanválasztásban. Nem elég, ha a boltban megvásároljuk a legnépszerűbb terméket. Érdemes olvasgatni, mely típusok vannak, s átgondolni a döntést. A következő 6 kérdésekre adott válaszból kiderül, egészséges-e a takaród.
6 kérdés, amiből kiderül, hogy egészséges-e a paplanod

1. Megfelelő méretű paplanod van?

Egyértelműnek tűnik a válasz, hiszen a leggyakoribb szabványméretben gondolkodunk. Ez általában 200 cm.

A magasabb embereknek azonban figyelniük kell, hogy legalább 15-20 cm-rel magasságuknál hosszabb takarót vásároljanak. Nagyon kényelmetlen, ha állandóan fázik a lábunk, hiszen kilóg alóla. Számukra 220 cm hosszúságú termék is kapható.

2. Egészséges a takaró fedőanyaga?

A fedőanyag paplan külső bevonata. Ezért különösen fontos, hogy pamutból, vagy más bőrbarát anyagból készüljön. Lényeges a jó szellőzés és nedvszívás.

3. A töltet egészséges anyagból készült?

Érdemes ágynemű szaküzletben vagy webshopban nézelődni, hiszen ott biztosan jó minőségű anyagot kapunk. Ez lehet pamut, toll- és pehely, gyapjú, valamint selyem. Lássuk tulajdonságaikat!

Toll vagy pehely

A hagyományos töltet napjainkban is beválik. Igazi hőérzetet biztosít, s minél több benne a pehely, annál melegebb. Élettartama hosszú, s egyre több helyen kaphatók modern változatban is.

Pamut

Mosható típus, de nem igazán könnyű. Aki szereti a nehezebb darabokat, érdemes kipróbálnia.

Selyem

Aki a könnyű, nedvszívó takarókat keresi, a selymet válassza! Télen tartja a hőt, nyáron pedig hűsít, ráadásul allergiásoknak is ajánlott.

Gyapjú

Szuper hőszigetelő, de egyben légáteresztő ez a fajta. Szintén természetes, allergiás reakciót ritkán okoz.

4. Tapasztalsz allergiás reakciót?

Amennyiben meglévő takaród valamilyen kellemetlen tünetet okoz, érdemes váltáson gondolkodnod. Az antiallergén termékek olyan kezelésen mentek át, mely gátolja a poratkák bejutását az anyagba. Így néhány évig biztosan nem telepednek meg az adott termékben. Manapság az antiallergén paplanok kínálata nagyon széles, többféle anyagot is választhatunk.

5. Megfelelő-e a paplanod hőellenállása?

A takarók többségén tog szám jelöli a hőellenállást. Évszakonként változó, milyenre van szükség. Lássunk néhány példát:

- egy könnyű nyári paplan 4,5-ös jelölésű

- őszre és tavaszra 5-ös számút érdemes venni

- télre 9-13,5-ös típus a legjobb választani

Léteznek 4 évszakos paplanok, melyek összepatentolhatók, így növelhető a vastagság és a hőtartás.

6. Kényelmesnek találod?

Bármilyen paraméter legyen is igaz a saját takaródra, a legfontosabb az, hogy kényelmes legyen. Ha úgy érzed, minőségi terméket választottál, mégsem alszol jól benne, mindenképpen próbálj ki másikat.

Összegezve: A pihentető és egészséges alvás záloga a tökéletes paplan. Ez persze mindenki számára más és más. A fenti 6 kérdés segít eligazodni a termékek között, és felismerni saját igényeinket.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan dekoráld kreatívan a fürdőszobát?

Hogyan dekoráld kreatívan a fürdőszobát?

A pihenés és kikapcsolódás oázisává változtathatod lakásod fürdőszobáját egy kis odafigyeléssel.

Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

Vajon hihetünk-e a robotporszívó teszteknek és felhasználói véleményeknek?

A kérdés természetesen költői. Éppen ma néztem meg egy remek disztópikus filmet, ahol a főhős szájából a történet 3. percében elhangzik a kulcsmondat: "Fiam, ne higgy senkinek."