Útmutató a különböző típusú párnákhoz

Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennie, hogy milyen anyagból van a párnája töltve.
Útmutató a különböző típusú párnákhoz

Különböző típusú töltőanyagok közül választhat. A pehelypárna például a libatoll vagy kacsatoll bolyhos aljából készül. A pehely puha, és háromszor annyi ideig megőrzi a pehelytartalmát, mint szintetikus társa. A pehelypárnák ráadásul mosógépben moshatók, ami kedvezőbbé teszi őket. A szintetikus pehely olcsóbb, de kevésbé tartja meg a hőt. Ha allergiás, olyan párnát keressen, amely hipoallergén poliklaszteres töltelékkel rendelkezik. Azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen anyagból készült a párna. A párnának puhának kell lennie. Ha a töltet puha és egyenletes, kényelmes lesz rajta aludni. Végső soron a párna minősége a legfontosabb szempont.

A piacon ma már többféle párnatípus is kapható. Vásárolhat vízpárnát, memóriahabot, pehelypárnát vagy akár mikrogyöngyöset is. Egyetlen párnatípus sem megfelelő mindenkinek. Míg a huzat és a töltelék a legfontosabb összetevők, a párna minősége a párnatölteléktől is függ. A túl puha vagy túl kemény párna problémákat okozhat, különösen, ha nyakfájás vagy álmatlanság jelentkezik. Ilyen esetekben célszerű először háziorvossal konzultálni.

A fejpárnával ellentétben a testpárnák általában nagyok. Emellett nehéz őket kimosni és nehézkes lehet a huzatuk. Egyes testpárnák patkó alakú töltelékkel készülnek, ami az ázsiai országokban népszerű. Ez körbetekeri a nyakat, megakadályozva, hogy az oldalra görbüljön, amikor felegyenesedve alszik. A patkó alak segít enyhíteni a derékfájást, az alvási légzéstelenséget és a savas refluxot.

A párna kiválasztásakor tartsa szem előtt, hogy a személyes alvási pozíciója nagy szerepet játszik a döntésében. A háton alvók számára a legjobb párnának közepes magasságúnak és közepesen keménynek kell lennie. Az oldalsó alvóknak viszont a magas fekvésű és keményebb alátámasztást kell választaniuk. A párnának az egész testét ki kell egészítenie, nem csak az alvási pozíciót.

A minőségtől és az anyagoktól függően a párnának megfelelő ápolás mellett több évig kell tartania. Ha csomósodik és nyaki fájdalmat okoz, cserélje le. A párna élettartamának meghosszabbítása érdekében használjon párnavédőt. A párnavédőket négyhavonta moshatja, hogy megakadályozza a párna formájának elvesztését. A hagyományos párnák mellett léteznek oldalalvóknak tervezett hűtőhabpárnák is. Ezek a párnatípusok a fejéhez és a nyakához idomulnak, és egy gélréteget tartalmaznak, amely csapdába ejti a hőt.

Kapcsolódó cikkek

Hasznos szerszámok, amikkel megóvhatod a környezetet

Hasznos szerszámok, amikkel megóvhatod a környezetet

A környezetvédelem ma már fajsúlyos kérdéssé vált, aminek eredményeként egyre inkább odafigyelünk szokásainkra, akár házon belül, vagy a háztáji dolgokban is.