Vajon érdemes befektetni napelemre családi ház esetében?

A napenergia, mint megújuló energiaforrás ma már az egyik legnépszerűbb és így legelterjedtebb alternatív energiaforrás. Nem véletlen, hogy egyre több ország és energetikai cég invesztál csillagászati összegeket nagyobbnál-nagyobb ipari napelemes parkok létrehozására. Emellett azonban magánszemélyek esetében is népszerű a napelemes rendszer kiépítés. Éppen ezért most azzal foglalkozunk vajon érdemes-e befektetni napelembe családi ház esetében és mire érdemes odafigyelni ezen a téren.
Vajon érdemes befektetni napelemre családi ház esetében?

Mitől függ, hogy megéri-e napelemes rendszert használni?

Ahhoz, hogy napenergiából nyerhessük az energiát, mindenképp egy nagyobb befektetést kell eszközölnünk. Ennek költsége a legtöbb családi ház esetben 2-5 millió forint közé tehető. Emiatt mindenképp érdemes meggyőződni arról, hogy valóban megéri-e az adott ingatlan esetében egy ilyen beruházás.

Mivel a napenergia hasznosításáról van szó, egyértelmű, hogy kizárólag olyan helyen érdemes napelemek telepítésében gondolkodni, ahol sokat süt a nap. Ebből a szempontból Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen évente több, mint 2000 órányi napsütéssel is lehet számolni.

Alapjában véve egy komplett napelemes rendszer megtérülése több tényezőtől is függ, többek között a:

· áram ár

· tető adottságai

· beszerelési- és fenntartási költségek

· egyéb tényezők

Áramár hatása napelem megtérülésre

A villamos energia árát forint/kWh-ban mérik. Az elmúlt két évtizedben 50 forint felett, és 36 forint alatt is járt már az áram árfolyama. A jelenlegi környezetben szolgáltatótól, és napszaktól is függhet az ár, de körülbelül 38 forinttal számolhatunk. Természetesen nagyban befolyásolja egy rendszer megtérülését, hogy a jövőben hogyan alakulnak a villamos energia árak. Amennyiben csökken az áram ára, akkor a megtérülésed idő is nőhet, növekvő áramár mellett, azonban rövidül is, akár érezhetően is.

Tető adottságai és a napelem megtérülés kapcsolata

Megtérülés szempontjából szintén lényeges, hogy milyen az érintett ház tájolása, és milyen tető van rajta. Magyarországi viszonyok között a legideálisabb tájolás a déli, hiszen így kapja a háztető a legtöbb napsütést. Amennyiben a ház és a tető fekvése keleti, vagy nyugati, az azt jelenti, hogy 15-25%-ot veszítünk a hatékonyságból, ami megtérülés terén fontos tényező lehet.

Beszerelési és fenntartási költségek

A fentieken túl nagyban befolyásolják a megtérülést a beszerelési munkálatok költségei, és az esetlegesen felmerülő fenntartási költségek is. Mivel a napelemekre 20-25 éves garanciát is vállalnak a gyártók, attól nem nagyon kell tartanunk, hogy a panelek elromlanának, vagy idő előtt le kell cserélni őket.

Ugyanakkor az invertert ugyanezen időszak alatt valószínűleg többször is cserélni kell majd. Itt a garancia is jóval rövidebb, általában 5-10 évre szól csupán. Mivel ez egy drága tétel, egy esetleges csere könnyen növelheti a megtérülési időt.

Egyéb befolyásoló tényezők

Megtérülés szempontjából mindenképp érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen energiafogyasztással rendelkezünk, illetve milyen ütemben csökken a napelemek hatásfoka. A szakértők szerint érdemes éves 0,5%-os csökkenéssel számolni, vagy azzal, hogy 20-25 év alatt 80%-ra esik a hatásfokuk. Persze, ezt követően is termel még neked áramot, csak alacsonyabb hatásfokkal.

Bár a jövőben valószínűleg tovább fog növekedni a napelemek hatásfoka, sajnos azonban a kivitelezési költségek megdrágulhatnak, így nem feltétlenül éri meg csak emiatt várni. Amennyiben még minidig dilemmák között gyötrődnénk, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni egy ajánlatkérésen napelem rendszer kiépítésére.

Mennyi lehet egy napelemes rendszer megtérülési ideje?

Amennyiben sikerül pályázat útján kiépíteni egy adott napelemes rendszert, annak a 9-10 éves megtérülési idő akár a felére is csökkenhet. Természetesen pályázat nélkül is érdemes lehet belevágni egy új rendszer kiépítésébe, de kétségtelen, hogy a kedvező támogatási struktúra sokak számára elérhető teheti a napelemes rendszereket, sokkal kedvezőbb megtérülési idővel.

Összegezve

Egy napelemes rendszer tehát hosszútávon mindenképp megérheti, hiszen függetlenedhetünk az energiaszolgáltatóktól, ráadásul a kedvező pályázati lehetőségek a megtérülési időt is csökkentik, így akár befektetésként is tekinthetünk leendő napelemes rendszerünkre.

Kapcsolódó cikkek

Létrák használata: típusok és jellemzőik

Létrák használata: típusok és jellemzőik

A létrát akkor használjuk, ha magasságunk miatt valahova már nem érünk fel, akkor veszünk egyet és máris elérhetővé válik az elérhetetlen.

Lakásfelújítás – Mit érdemes, ha korlátozottak a kereteink?

Lakásfelújítás – Mit érdemes, ha korlátozottak a kereteink?

A lakásfelújítás mindenkiből más érzést vált ki, attól is függ, hogy mennyi keret áll a rendelkezésünkre. Azonban nem szabad elsőre megijednünk, mivel ma már kevés keretből is nagyszerű végeredmény lehet kihozni.